31. Mag een moslima haar wenkbrauwen epileren?

Mag een moslima...

Lijkt misschien een dwaze vraag, maar ze stak vandaag haar kop op in de les. En dan denk ik: briljant! Dat wil ik eigenlijk wel weten.

En ik ben niet alleen. De bovenstaande vraag gaf me 7.770 resultaten op Google. De Engelse tegenhanger haalde een indrukwekkende 6 miljoen hits binnen. De vraag is blijkbaar wel belangrijk – ook en vooral voor moslima’s zelf.

Maar een echt antwoord vond ik niet meteen. Dan maar een overzicht van de dingen die ik vond die er min of meer betrouwbaar uitzagen.

Volgens het bijzonder niet-professioneel ogende Laws of Religion (dat echt wel deftig in elkaar steekt), mogen vrouwen hun gezichtshaar niet wegdoen, omdat dit ijdel is. De site verwijst naar de al-Bukhari hadith  en de Muslim-hadith hiervoor. Andere vrouwelijke haar-gerelateerde regels: geen extensions dragen of het haar artificieel verlengen omdat dit een joods gebruik is (en Mohammed afhankelijk van welke hadith je leest wel of niet fan was van de joden) en omdat het een valsheid is; je haar verven (mag wel omdat het geen joods of christelijk gebruik is); om de veertig dagen je oksel- en schaamhaar wegdoen (maar niet met chemicaliën) en je snor bij trimmen. Wat de vraag oproept: als een vrouw een snor heeft, moet ze die dan trimmen? En geldt het epileren van een snor dan als trimmen, of niet?

Volgens deze site mag je dan weer wel het haar tussen je wenkbrauwen epileren, maar niet je wenkbrauwen zelf, en ook het haar van de kin mag geplukt worden – met een verwijzing naar dezelfde hadith. Islam Q&A bevestigt dit met een aantal fatwa‘s.

Maar Questions on Islam beweert dan weer dat het wel mag, aangezien er een natuurlijke vorm is voor de wenkbrauw en sommige vrouwen gewoon lelijke, onvrouwelijke wenkbrauwen hebben. Overigens is het niet verboden voor een vrouw om zich mooi te maken voor haar echtgenoot (dat is zelfs een verplichting), maar wel om zich mooi te maken voor vreemden. Dit wordt bevestigt door IslamiCity via een verwijzing naar een aantal andere fatwa’s.

Ook tanden vijlen en tattoos zetten mag niet – het zijn veranderingen aan de schepping. Daaruit kan je dan alleen concluderen dat geen enkele vorm van cosmetische correctie mag: tanden bleken, beugels dragen, neuscorrecties… Maar als je geen veranderingen mag aanbrengen aan de schepping, waarom dan wel je oksel- en schaamhaar epileren?

Alleen maar vragen vandaag, geen antwoorden…

Een gedachte over “31. Mag een moslima haar wenkbrauwen epileren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s