53. Wat betekent Sarah?

Sara is een Hebreeuwse meisjesnaam. Hebreeuws, zoals in de Bijbel. Het is dus een joodse naam. De naam komt voor in het boek Exodus, waar Saraï de vrouw van Abraham is.

Saraï is Abrahams tien jaar jongere halfzuster van een andere vrouw, maar dezelfde vader. (Voor diegenen die graag nog vasthouden aan ‘een bijbelse definitie van het huwelijk’: incest. God is cool with it.) Wanneer Abraham in opdracht van God naar het Kanaan (het latere Palestina/Israël) trekt, belooft God hem in ruil een erfgenaam. Dat is een beetje een moeilijke belofte om na te komen, want niet alleen zijn Abraham en Saraï stokoud, Saraï is onvruchtbaar. Maar Saraï krijgt toch een zoon, Isaak, en God gebiedt Abraham om zijn vrouw vanaf dan aan te spreken met Sara, afgeleid van het Hebreeuwse sjar, wat ‘vorstin’ of ‘koningin’ betekent.

In andere semitische talen, zoals het Arabisch, wordt Sara eveneens vertaald als ‘hooggeboren vrouw’ of ‘prinses’. In modern Hebreeuws wordt de term gebruikt voor een vrouwelijke minister.

In Sanskriet, de taal van het hindoeïsme, betekent sâra essentie, kern of (totaal gerelateerd) gespikkeld.

Namen afgeleid van Sara zijn: Saar(tje), Sadie (Engels), Saija (Fins), Sala (Koreaans), Salcia (Pools), Sally (Engels), Sarka (Russisch), Sarolta (Hongaars), Sirke (Hebreeuws), Hara (Maori) en Kala (Hawai’iaans).

Bekende Sara’s zijn Sara Rozen van de VTM-telenovella, Franse actrice Sarah Bernhardt, de moeder van John Connor uit de Terminator-franchise, de jazz-zangeres Sarah Vaughn, de grootste grap uit de recente Amerikaanse politieke geschiedenis, Sarah Polley die de hoofdrol speelde in de epische serie Road to Avonlea en Sara Sidle uit CSI.

De Sara zijn een etnische minderheid in Tsjaad [x]. Daarnaast is Sara ook een taal die gesproken wordt door 20 mensen in Indonesië [x], een computer uit 1955 [x], een Zuid-Afrikaanse spoormaatschappij [x], een chimpanzee [x] en een berg in Koerdistan [x].

Advertentie

2 gedachtes over “53. Wat betekent Sarah?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s