25. Ken jij… ? 12 dingen die beginnen met een A.

Mulan

Ken je… Strength and Discipline (c) Alice X. Zhang?

Hey Katrijn: Aardbeienjam bevat meer aardbeien dan strawberry jam. De reden? De suffix -en.

Er zijn trouwens weinig gezonde desserten lekkerder dan deze aardbeienlassi. Lassi is een Indische drank gemaakt van yoghurt, ijs en kruiden. Voor zoete lassi wordt er fruit en honing onder gedraaid.

Mozes is dan wel de grootste joodse profeet, maar hij was ook een stotteraar. Zijn oudere broer Aaron was degene die de speeches hield. In Exodus 7, 1-2 duidt God Aaron aan als Mozes’ profeet die spreekt voor hem, zoals Mozes voor God. Aaron betekent de Verlichte.

Alice Sommer was een concertpianiste toen ze in 1943 terechtkwam in Theresienstadt. Haar echtgenoot stierf een jaar later in Dachau. Alice woonde in Israël, en stierf in Londen. Ze stierf op 110-jarige leeftijd en beweerde elke dag piano gespeeld te hebben, ook in het kamp.

U dacht dat de film Alien ging over monsters in de ruimte en Sigourney Weaver als de eerste vrouwelijke actieheld? Think again: de hele franchise gaat over verkrachting.

De zin All Your Base Are Belong To Us zal u wellicht weinig zeggen. Tenzij u woont op het internet, zoals ik. Dan bent u nu reeds een beetje aan het gniffelen. Eén van de meest fantastische fenomenen van de globalisatie van kennis en media, is dat we nu allemaal elkaars geschifte, saaie, grappige, succesvolle of verslavende programma’s kunnen bekijken. Het nadeel? We spreken elkaars taal niet. Het resultaat? Cheapo Engelse vertalingen van Japanse games kunnen het schoppen tot één van de meest hadnekkige internetmemes ooit. [x]

Voormalige helft van The Dresden Dolls Amanda Palmer is nu de helft van een huwelijk met auteur Neil Gaiman. Palmer en Gaiman huwden in 2010 via flashmob, en dan nog eens officieel in 2011. [x] Gaiman schreef het volstrekt prachtige The Ocean At the End of the Lane als een manier om hun huwelijksproblemen te overbruggen [x].Palmer is biseksueel, boeddhist [x] en pescotariër, en werkte een tijdje als een stripper genaamd Berlin om rond te komen. De laatste jaren zorgt ze dat al haar projecten gefinancierd worden via crowd funding. [x]

Anatidaephobia is de angst om bekeken te worden door een eend.

Amerikaan Andy Schlafly vond algemene kennis een beetje te links, te liberaal. Dus hij stampte Conservapedia uit de digitale grond en gebruikte het als platform voor zijn volgende project: een conservatieve Bijbel [x]. Want zoals we allemaal weten, is Jezus een socialist.

Appropriation Art is niet alleen een tentoonstelling van Richard Prince waarvoor hij foto’s maakte van andermans foto’s (en die aan woekerprijzen verkocht, maar dat is een ander debat), maar een kunstterm die voor heel wat bekende kunstwerken gebruikt kan worden. Het betekent dat de kunstenaar een (deel van een) werk van een andere kunstenaar overneemt, zonder er eigenlijk iets wezenlijks aan te veranderen. Bekende voorbeelden van appropriation art zijn de readymades van Marcel Duchamp (waaronder het wereldberoemde pissijn Fontaine); de comics van Roy Lichtenstein; en 32 Campell’s Soup Cans van Andy Warhol. Maar ook half het oeuvre van Shakespeare [x], het gros van de echt goede klassieke muziek uit de 19e eeuw [x] en een heleboel scènes uit Peter Jackson’s The Lord of the Rings trilogie [x] zijn voorbeelden van approriation art. Oh, en J.K. Rowling heeft letterlijk alles gestolen.

Assepoester, die heerlijke Disneyfilm met de zingende muisjes? Dat verhaal gaat niet echt zoals ome Walt wilt dat u het zich herinnert. Het verhaal dateert eigenlijk uit de 1e eeuw BCE* [x] waarin een volk de farao een nieuwe bruid bezorgt via gestolen schoen. En ook van de bekendere Perrault-versie uit 1697 wijkt de film af: de schoentjes zijn van vair (eekhoornbont) en niet van glas; Assepoester poetst niet maar poest (blazen om de haard aan te steken, waardoor ze vol assen hangt); en het feest duurt drie dagen. De versie van de Grimms is dan weer een bizarre mix van over sentimenteel (Assepoester vraagt aan haar vader alleen een twijgje als cadeau, dat ze dan plant op het graf van haar moeder, en de goede fee is vervangen door vogeltjes die haar helpen omdat ze elke dag drie keer flink bid) en gruwelijk (de stiefmoeder hakt de teen en hiel van haar dochters af, en de hele familie worden de ogen uitgepikt door Assepoesters vogels). De volgende keer dat u ergens merchandise met Disneyprinsessen ziet opduiken, denk nog eens goed na over de boodschap van het verhaal….

* Ik gebruik het minder euro-centrische, meer neutrale (before) common era.

Een gedachte over “25. Ken jij… ? 12 dingen die beginnen met een A.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s