22. Is One van U2 een goede openingsdans?

One

de originele sleeve art voor de single

In 1992 bracht U2 het nummer One uit. Het was pas de derde single uit hun album Achtung Baby, waarop de band zichzelf opnieuw uitvond voor een nieuw decennium, maar het was meteen een knaller van een hit. Vergezeld van drie videoclips kreeg het nummer uitgebreide airplay, en raakte tot hoog in de muzieklijstjes.

De bekendste en meest gespeelde clip is die van regisseur Mark Pellington met de bloemen en een foto van bizons uit het oeuvre van David Wojnarowicz. Wojnarowicz overleed in 1992 aan AIDS. Ook de chronologische eerdere tweede video, van fotograaf Anton Corbijn, bevat referenties aan homoseksualiteit en HIV. De link werd gelegd omwille van het feit dat de opbrengst van de single naar AIDS-research ging. Omdat de band geen foute associaties wilde maken, werd een derde video gemaakt. Die toont simpelweg Bono, zittend aan een bar.

Nochtans gaat het nummer niet over die thema’s. Tijdens de opnames van Achtung Baby in de legendarische Hansa Studios in Berlijn, raakten de bandleden geïsoleerd van elkaar: zanger Bono en gitarist The Edge wilden een nieuwe, meer elektronische sound creëren, terwijl bassist Adam Clayton en drummer Larry Mullen Jr. dichter bij hun roots wilden blijven. Clayton had een zwaar drankprobleem ontwikkeld, dat pas in 1993 dusdanig zou escaleren dat het hem dwong te stoppen met drinken; The Edge en zijn vrouw Aislinn hadden net een punt gezet achter hun huwelijk; en de Berlijnse afzondering zorgde ervoor dat de spanningen tussen de bandleden hoor opliepen.

Tijdens een jamsessie voor een ander nummer, improviseerde The Edge twee stukken op een akoestische gitaar. Producer Daniel Lanois pikte de flarden op, en liet The Edge verder werken op de twee nieuwe partijen. Binnen de 15 minuten had de band de basis gelegd voor One.

In de lyrics verwijst Bono naar de toenmalige desintegratie binnen de band, maar ook naar de huwelijksbreuk van The Edge en de pijnlijke hereniging van Oost- en West-Duitsland, die de bandleden in Berlijn aan den lijve konden ondervinden. Desondanks wordt het nummer veel vaker geïnterpreteerd als een lied over eenheid en liefde, ook door de band zelf: live is de song vaak aanleiding voor één van Bono’s wereldverbeterende speeches, en ook zijn liefdadigheidsorganisatie is er naar genoemd.

Er zijn heel wat covers gemaakt van One, waaronder de sobere versie van Johnny Cash en hun eigen re-issue met Mary J. Blige. En natuurlijk die versie die u zingt onder de douche, waarbij uw ‘brekende falsetto’ het net niet haalt qua beluisterbaarheid. Bono komt met alles weg, maar nummers als One zijn een goede rechtvaardiging.

Meer lezen / luisteren:

de clips: Pellington, Corbijn en Phil Joanou

de lyrics

de korte docu A Story of One

de fantastische documentaire over Achtung Baby From the Sky Down

The Stories Behind 29 U2 Songs (howstuffworks)

Een gedachte over “22. Is One van U2 een goede openingsdans?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s