16. Moet je een mantra zingen?

boeddhisme

de grote versie van de Tibetaanse gebedsmolen

Mantra’s zijn gebedsspreuken. Ze bestaan meestal uit een enkele zin, al kunnen ze zo kort zijn als een lettergreep (AUM) of zo lang als een gedicht. De bedoeling van een mantra is het bevrijden van de geest van beslommeringen en preoccupaties, om zo een dieper spiritueel niveau te bereiken. Daartoe wordt de mantra (eeeeeeindeloos) herhaald. Nee, serieus: eindeloos. Daarnaast kunnen ze ook iets afsmeken van de goden, zoals genade of bepaalde siddhi’s als levitatie of bilocatie.

Mantra’s staan centraal in het hindoeïsme, met de AUM– of Om-meditatie als basismantra. Maar ze spelen ook een belangrijke rol in het boeddhisme, waar de Om Mani Padme Hum de belangrijkste mantra is. De bekendste mantra evenwel is wellicht die van de ISKCON (Hare Krishna), die door John Lennon [x], George Harrison [x] én Ringo Starr [x] gebruikt werd in een nummer.[x]

In het Tibetaanse boeddhisme wordt een khor of gebedsmolen gebruikt: een houten, leren, katoenen of metalen cilinder die rond haar as gedraaid kan worden. Op de buitenzijde staat in Sanskriet een mantra geschreven, en wanneer de cilinder met de klok mee gedraaid wordt, speelt de mantra af. De draaier moet de mantra alleen luidop uitspreken bij het in gang zetten, en bij de laatste draai. De traditie zou dateren van ca. 400 CE*.

De khorten komen voor in alle mogelijke groottes: van grote staande cilinders tot kleine handmolentjes (Maniwiel genoemd). Er zijn tegenwoordig zelfs digitale khorten te vinden. De meest populaire mantra is Om Mani Padme Hum. De khorten zijn soms ook versierd met afbeeldingen van Dakini en de acht gelukssymbolen uit de dharmatradities (de Ashtamangala).

Dus nee: je moet een mantra niet zingen.

Meer lezen:

De beoefening met de gebedsmolen in het Tibetaans boeddhisme

All about the prayer wheel (khandro.net)

Prayer Wheels for World Peace

The Internet Prayer Wheel

* Ik gebruik het minder eurocentrische, meer neutrale (before) common era.

3 gedachtes over “16. Moet je een mantra zingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s