In een interview met The Guardian [x] in november 2013 vertelt regisseur Christopher Nolan over zijn liefde voor schilder Francis Bacon, en hoe die in zijn Batman-trilogie doordrong. Hij verwijst daarbij onder andere naar Bacons Three Studies For Figures at the Base of a Crufiixion [x], waarin hij de beperktheid van mens-zijn en van mensen herkent. Een bijzondere referentie, want Three Studies werd op zijn beurt geïnspireerd door beelden uit Eisensteins Battleship Potemkin, een cinematografisch hoogtepunt vooral omwille van het gebruik van montage om emoties op te roepen bij de toeschouwer. Een truc die Nolan zelf op zijn beurt ook gebruikt om de toeschouwers daar te krijgen waar hij zijn verhaal vertelt [x]: in de geest van losgeslagen, onzekere protagonisten die zekerheid zoeken in een wereld die voortdurend verandert, en waar hulp in de schaduwen lurkt.
Tim Burton gebruikte in zijn eerste Batfilm – Batman – een ander schilderij van Bacon: Figure With Meat [x]. The Joker spaart het in zijn beeldenstorm door Gotham. [x] Bijna twintig jaar later baseren Nolan en Heath Ledger de uitgesmeerde esthetiek van The Jokers make up op werken van diezelfde Francis Bacon.
PS: Voor de duidelijkheid, het betreft hier de 20e eeuwse schilder wiens prachtige werk je niet alleen in boeken kan terugvinden [x] en niet de zestiende eeuwse wetenschapsfilosoof die stierf omdat hij niet doorhad dat je vriestechnieken best niet op je eigen vlees toepast. [x]
Een gedachte over “1. Wat is de link tussen The Joker en Francis Bacon.”